Switchen naar
de zorg

Een carrièreswitch: een mooie maar ook spannende uitdaging! Daarom ondersteunen we je in het proces om een weloverwogen keuze te maken voor een passende werkplek in de zorg. 

Wat is switchen?

Door Vereniging Hogescholen wordt in het onderstaande filmpje uitgelegd wat FastSwitch is.

Zorg toch niks voor jou? Klik hieronder voor meer informatie over andere FastSwitch-trajecten!

Wat vraagt switchen
naar de zorg van mij?

Een carrièreswitch kan veel van jou en jouw omgeving vragen. Daarom is het prettig om de verwachtingen van jou en jouw omgeving van tevoren helder hebben. Dit komt in het kort op het volgende neer:

Intrinsieke motivatie;

Goede studie- en werkvoorbereiding;

Lerende en reflectieve houding;

Sociale ondersteuning van omgeving.

Je krijgt een erkend diploma met BIG-registratie;

Je kunt in elk verpleegkundig werkveld solliciteren;

Je kunt voor vele vervolg specialisaties kiezen 

De voordelen van
switchen naar de zorg

Vaak geeft het switchen naar het verpleegkundig beroep een nieuw perspectief op jouw mogelijkheden en nieuw werkgeluk. Jouw persoonlijke identiteit zal veranderen, omdat je veel nieuwe kennis en vaardigheden gaat leren. Elke dag is gevuld met betekenisvolle contacten en zinvol werk. Als hbo-verpleegkundige ben je niet alleen belangrijk in uitvoering van directe zorg, maar ook in het team. Denk hierbij aan het verbeteren van de samenwerking en leiden van veranderingen. Zowel in blijde als verdrietige tijden kun je invloed uitoefenen op het welzijn van mensen met een zorgvraag.

Naast inhoudelijke- zijn er ook praktische voordelen, deze staan hiernaast!

Het FastSwitch-traject

Het FastSwitch-traject bestaat uit verschillende fasen. De kandidaat kan op ieder moment in het traject beslissen om wel of niet door te gaan.

Intakefase
Kandidaat switcher meldt zich bij hogeschool voor informatie. Er worden verwachtingen besproken, mogelijkheden en knelpunten verkent. Daaruit volgt een eerste beslismoment voor de kandidaat om wel of niet door te gaan met volgende fase.
Oriëntatiefase
Kandidaat-switcher verdiept zich in werkvelden, loopt zo mogelijk een dagje mee in een organisatie, voert gesprekken met werkers in de zorg, volgt zo mogelijk informatieavond op de hogeschool. De kandidaat maakt op basis van deze informatie een keuze over welk werkveld het beste past. Vervolgens bereidt de kandidaat zich voor op de sollicitatie.
Matchingsfase
De kandidaat-switcher solliciteert bij werkgever naar keuze (soms door bemiddeling van hogeschool). De werkgever gaat met de kandidaat in gesprek over de arbeidsvoorwaarden. De kandidaat-switcher bepaalt samen met werkgever wanneer opleiding gestart kan worden, vervolgens schrijft de kandidaat zich in bij de hogeschool naar keuze.
Opleidingsfase
De kandidaat-switcher verandert naar hbo-v student en krijgt een docent-begeleider op de hogeschool en leerwerkbegeleider op het werk. De student doorloopt versnelt de opleiding onder begeleiding van de hogeschool. De hogeschool kan adviseren richting werkgever over het inwerken van de FastSwitcher en zal faciliterend optreden om een succesvolle start en voortgang van studie te bevorderen.

Bekijk hieronder de ervaringen van Mart met FastSwitch

Past hbo-v
FastSwitch wel bij mij?

Herken jij jezelf in de kenmerken van een FastSwitcher? Ontdek bij de veelgestelde vragen of hbo-v FastSwitch bij jou past!

Onze locaties

Op dit moment zijn er 10 hogescholen met in totaal 13 locaties die het gecertificeerde FastSwitch hbo-v traject aanbieden. Hieronder vind je een actuele kaart met alle hogescholen. Klik op een hogeschool locatie in jouw regio voor meer informatie.

Je kan contact opnemen met de hogeschool naar keuze via het contactformulier. Voor vragen of hulp bij het kiezen van een geschikte hogeschool voor jou, kan het contactformulier ook worden gebruikt!

Heb je een vraag?

Wij doen ons best om zo snel mogelijk te antwoorden

Heb je minimaal de eerste
2 vragen met ja beantwoord?

Dan heeft het zeker zin om een gesprek
aan te gaan met één de volgende hogescholen
(hbo-v opleidingen in deeltijd)